måndag, mars 18, 2013

Fårmani

Det är lustigt det här med får. Eftersom jag spinner får jag väldigt ofta frågan "Jaha, så du har får också?" Vilket jag inte har. För egentligen är jag inte så intresserad av själva fåren som djur och dess skötsel. Jag är bara ute efter vad som sitter på dem, nämligen ullen.
 En anledning är att jag helt enkelt inte har utrymmet. Ett får kan inte bo i en lägenhet på 70kvm, och grannarna skulle inte uppskatta om den stod och bräkte på den lilla uteplats vi har. För att inte tala om den gav sig på rödvinbärsbuskarna och rabatterna! För även om får är fantastiska på att hålla landskapet öppet tvivlar jag på att de gör någon åtskillnad mellan vinbärsbuskarna och sly.
Får, och djur överhuvudtaget, tar också tid och arbete. Arbete är något jag gillar, men när det gäller fårfrågan så hamnar jag i samma läge igen, jag är mer intresserad av att lägga ner arbetet på att ta hand om det fåren har på sig än själva fåret.
Men ändå är det något som verkar göra att när en person börjar att arbeta med fibrer, och då i synnerhet ull, utvecklas en mani och en kärlek till det här lurviga djuret. Helt plötsligt blir fåret Shaun ett barnprogram jag med nöje ser, även om det absolut inte finns några barn i min närhet. Och sedan med glädje diskuterar favoritavsnitten med både stora och små.
Produkter med får på tas också helt plötsligt emot med extra glädje. På något sätt har såväl äggkoppar som en mugg med får på smygit sig in i mitt köksskåp.
Och jag märker det även när jag köper in produkter. Mitt hjärta tog ett rejälv glädjeskutt första gången jag upptäckte fårmåttbanden och stickmarkörerna från Lantern moon. Och fastän jag beställt de förut, nog var det lite extra spännande att packa upp paketet som stod utanför dörren när jag kom hem, för jag visste ju, inne i det låg det små små virkade får! Jag kan erkänna att jag gjorde små fåniga ljud när jag öppnade kartongen och plockade upp de från silkespapperet.
Lars, han tittar bara på mig och suckar litegranna. Han vet hur jag är. Och det är faktiskt han som givit mig fårmuggen.

Somehow, spinning and working with fibers have given me a special relationship to sheep. I am not really interested in the animal, more in what the sheep is wearing. But in some strange way this creature has sneaked into my heart and placed itself there. Somehow objects with sheep on has found its way into my home. Egg holders, a mug, bed linens. And when I find any products with sheep on that i like, I can´t help to get them into my shop. Like these stitch markers.

1 kommentar:

Anonym sa...

In place of of texting my daughter pertaining to laundry, I accidentally texted a concubine from interchange and it autocorrected to whores.
http://vesgar.ostrowiec.pl/?p=5436
http://poog.pl/firmy/mdj,electronic,urzadzenia,iskrobezpieczne,s,5732/
http://risran.com.pl/?p=5615
http://www.motorangel.eu/mdj-electronic-panele-operatorskie
http://iange.com.pl/?p=7547