lördag, juni 01, 2013

Overlock - teori och verklighet

Jag har en overlocksymaskin här hemma på mitt skrivbord, en Bernina. Eller om man ska vara petig är den väl inte helt och hållet min. Den har 25 år på nacken, mamma köpte den när jag och min syster var små och den är ytterst välanvänd. Massor med kläder, såväl byxor som tröjor till mig och Ingalill och även lite åt mamma och pappa. Troligen tusentals små bomullsskjortor sydda till Röda korsets insamlingar. Gardiner, filtar, väskor, ja allt möjligt.
Häromåret fick den flytta upp till mig då den hade stått oanvänd i flera år. Hurra! Tänkte jag. För en overlock är en alldeles underbar symaskin. Kanske inte den enda symaskin man klarar sig men ett fantastiskt komplement till den vanliga, då den både syr och skär och ger ett väldigt proffsigt resultat.
I teorin. När allting fungerar. När man lyckas trä aset. När man lyckas få alla trådspänningarna (det är fyra stycken) rätt. När man inte vänder ryggen till den för en sekund, för då verkar den av någon anledning tappa allt man använt timmar för att ställa i ordning.
Kan den ha samlat agg mot mänskligheten de år den stod ensam och oanvänd under sitt lilla plastöverdrag? Har någon stött den i golvet utan att våga berätta sanningen? Är det overlockmaskiners komplexa natur? Eller kanske beror det på att den är 25+ och välanvänd, den har rätt att ha en personlighet. Problemet är att denna personlighet och min egen inte verkar passa särskilt bra ihop. Efter ett 3-timmars pass en kväll utan lycka och att jag var nöjd och 45 minuter idag funderar jag på att göra slut. Det borde finnas någon annan som den passar bättre hos. Och själv ger jag mig ut för att dejta och hitta någon ny, och surfar runt, ganska målmedveten, på symaskinssidor. För utvecklingen borde ju gått framåt.

4 kommentarer:

ela sa...

Kanske lite knäpp fråga........ har du haft den inlämnad för service? Min Bernina overlock från 1990 brukar jag lämna in vartannat-vart tredje år. Det har sytt massor av kläder men nu börjar den nog att avta i sin sömnadsförmåga. Tyvärr. Jag tycker, för min egen del, att det varit värt pengarna. / Elaine

Lillemor Elfgren sa...

Jo den har fått tillsyn men har hlet klart sett sina bästa dagar. Och jag har tappat tålamodet med den så tror det bästa är att vi gör slut.

Ellinor sa...

Påminner om min mamma som hade (har) en gammal symaskin från 50-talet. Hon köpte en ny till mig när jag bodde hemma, som jag sedan skulle få med mig när jag flyttade - men blev så förtjust i den att hon behöll den själv (och jag fick en annan) :)

ela sa...

Tja...... om den blivit gullad med får man väl vara glad för allt den hjälpt mej med. jag funderar själv på vilken overlock jag ska köpa. inte lätt. då jag tittar på Blocket ser det ut som att det inte är en Huskvarna i alla fall. Det finns många till salu.Men för min del måste jag vänta........ jag har investerat i kardmaskin.
Lycka till med ditt köp! Blir roligt att se vad du väljer