onsdag, februari 13, 2013

Mormors sockerkaka

Mormors sockerkaka var speciell, och smakade inte alls som mammas. Lite kompaktare, smakrikare och mer speciell just för att det var mormor som bakade den.
 Bakade den i långpanna och gjorde rutor att äta med vispgrädde och hjortronsylt till senaste soppstickningen i min ateljé. Även om jag egentligen tycker att den ska bakas i en gammeldags sockerkaksform, den sort som har ett hål i mitten och ett vågmönster som markera hur stor varje bit ska vara. Så man kan skära rejäla bitar och äta med kall mjölk eller kaffe till dem.
Vispa 2 ägg pösigt med 2dl socker. Smält under tiden 75g smör och häll 1dl mjölk i det smälta smöret.
2dl vetemjöl ska ner i äggpöset tillsammans med 2tsk bakpulver. Rör om försiktigt och vispa sedan varsamt ner smörmjölk-blandningen. Häll smeten i smord och ströad form.
Gräddas i 175 grader i 40 minuter. Kortare tid om du gör i långpanna.

4 kommentarer:

Birgitta sa...

Mmmmums... ja nog är det gott med kaka eller bulle och mjölk!

Lillemor Elfgren sa...

Mmm och bäst av allt, jag har sockerkaka kvar i frysen! Så nu vet jag vad det blir för lördagsgott imorgon!

Muffin sa...

Denne må jeg prøve! Det blir svensk mormorkake i helgen! Takk!

Lillemor Elfgren sa...

Muffin: hoppas det ska smaka!