tisdag, januari 22, 2013

Sticka kiltumme del 1

Har fått en del frågor om just kiltummar sedan jag släppte mönstren till pulsvärmarna Vinterstjärna och Hjärtevän och tänkte därför beskriva just kiltummar lite närmare.
Om du tittar på handen ser du att tummen sitter ju inte mitt i handen utan utanpå på sidan av den. Och en vante är ju i princip en lång tub du trär ovanpå handen vilket gör att du antingen får klämma in tummen till handens insida alternativt töja ut vanten lite i sidan för tummen.
Med en kiltumme stickar du istället en kil som står ut på vantens sida för att ge bästa möjliga passform och utrymme åt tummen. Det är lite mer jobb med att sticka en kiltumme, du måste hålla reda på ökningar och eventuellt extra mönster. Men det kan det vara värt för att få passformen och det blir även en rolig liten detalj på vanten eller pulsvärmarens insida.

Mönster på vantar eller pulsvärmare med kiltumme kan se lite lustiga och förvirrande ut. Det fattas ju maskor längst ner! Det är för att de maskorna kommer du att öka vid tummen. Du är ju smalare om handleden nedanför tummen och därför ökar du sedan.
Tänk på det när du fördelar maskorna över stickorna. Du kommer ha fler maskor på stickorna som är på handens ovansida än vad det är på insidan. Det är helt som det ska vara.

After releasing the patterns for the fingerless mittens Hjärtevän and Vinterstjärna I have gotten a lot of questions about thumb gussets. Therefor I thought i will describe them in two steps how I do.

2 kommentarer:

Huset på kullen sa...

tusen Tack Lillemor nu ska jag snart se om det fungerar. Annars återkommer jag. Ha en bra kväll kram Beijan

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.