onsdag, januari 30, 2013

På tal om alpackor

Alpackaull skiljer sig lite från att arbeta med fårull. Den innehåller nämligen inte fett på det sätt som fårullen gör vilket gör den helt annorlunda att arbeta med. Och vilket i mitt fall gör att jag alltid lurar mig själv till att spinna den otvättad. Vilket egentligen inte är något problem alls förutom att jag blir alldeles svart och dammig om fingrarna. Har en stark misstanke om att alpackan är ett djur som tycker om att rulla sig i jord och sand.

Men att ullen inte är ren det får jag tydliga bevis när det är dags att tvätta garnet. Titta på vattnet här! Det är två minihärvor som bara blivit nedlagda i varmt vatten med lite duschtvål i och smutsen fullkomligt ramlar ur härvorna så vattnet blir som alldeles jordigt. Men som belöning blir det ett ljuvligt mjukt garn!

2 kommentarer:

Mia sa...

Hi,hi, ja det är tur du tvättade ullen, annars hade nog den som använt det färdigstickade varit i stark behov av ett bad :)

Lillemor Elfgren sa...

Jo självklart ska det tvättas! Och jag tycker faktiskt tvättningen av ull och garn kan vara riktigt fascinerande, den kan omvandla totalt.