onsdag, februari 15, 2012
Hur man tovar ett sittunderlägg
Mellan varven så håller jag i barnslöjdsaktiviteter kallade Minimus på Västerbottens museum. I söndags jobbade jag och då tovade vi sittunderlägg och jag kom faktiskt ihåg att fota alla stegen!
Vi rulltovade med hjälp av bubbelplast. Det är bra då det är ganska tidseffektivt och fungerade bra även med små barn med lite hjälp.
Men först av allt, ull givetvis. Som grund använde jag mig av pälsull. Den tovar sig lätt och är relativt lätt att få tag i. Det går givetvis bra att köpa färdigkardad ull också, se bara till att det är ull som tovar sig lätt. Ju mer ull du kardar desto bättre, tänk på att det krymper i processen.
När du kardat en himla massa ull, lägg ut bubbelplast med bubblorna uppåt på bordet, golvet eller annan yta som tål fukt. Lägg ut ullen i den form och storlek du vill ha sittunderlägget. Tänk på att göra det upp emot dubbelt så stort som du vill ha det färdigt för att ha krympmån. Det är viktigt att lägga ullagren omlott så att fiberriktningarna korsar varandra för att det ska tova sig lätt. När jag hade lagt ut pälsullen tog vi färgad färdigkardad ull och drog ut i tunna tussar och la ovanpå. På så sätt kan du riktigt måla upp en tavla av ullen.
Blanda ljummet vatten och lite såpa i sprayflaska eller bytta och stänk över all ull så den är genomfuktad. Rulla sen ihop bubbelplasten och ullen tajt.
Sen är det bara att rulla, rulla och rulla! Först försiktigt och sen kan du ta i mer. Rulla upp din rulle mellan varven och titta till sittunderlaget och vrid på det. Annars finns risken att det krymper mer i en riktning än den andra. var också vaksam om det är några hål eller tunna ställen, då kan du lägga på ytterligare några tunna lager med ull för att förstärka.
Efter ett tag kommer det att ha kallnat, och för en effektivare tovning krävs ofta lite värme. Du kan då ta ditt sittunderlag och lägga i en form i mikron och köra den några sekunder för att värma arbetet innan du fortsätter. För den som tröttnar på att rulla kan man även gnugga eller lägga den på golvet och dansa på tovningen.
Den är färdig när det har filtat sig jämnt över hela arbetet. Då sköljer du sittunderlaget i rikligt med ljummet vatten för att skölja bort all eventuell smuts från ullen och alla såprester. Vrid ur ordentligt och låt torka på varm plats.
Sedan är det fritt fram att använda det, eller dekorera det vidare med broderier.
Some sundays I work with craft activities with children at the county museum. Last sunday we felted.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Nu blev jag jättesugen på ett ullsittunderlägg!!
Kram
Skicka en kommentar