söndag, december 25, 2016

Limmos garnkalender

Nu är julafton förbi och alla luckor i garnkalendern är öppnade! Jag tycker det känns så roligt att alla ni som köpte den tyckte om den! Det var ett himla nystande för att få till den, tack och lov hade jag många hjälpredor, men det är glömt nu. Så vem vet, troligen dyker det upp en garnkalender även nästa år!
Som utlovat kommer här en lista över namnen på garnerna de olika dagarna. Vissa av garnerna går att köpa i webbutiken redan nu, vissa kommer jag att färga framöver och vissa var en begränsad upplaga enbart för garnkalendern. Några av färgerna finns även på silverglittrig sockgarnsbas. Men ni ser allt sånt nedan.

1. Turkosblå (begränsad upplaga)
2. Tidningspapper
3. Åska (finns även med glitter)
4. Pion (finns även med glitter)
5. Magenta (finns även med glitter)
6. Magentamix (begränsad upplaga)
7. Päronglass (begränsad upplaga)
8. Runes partykofta (kommer inom kort)
9. Mörk jeans (kommer inom kort, finns även med glitter)
10. Feeling blue
11. Blå ögon (finns även med glitter)
12. Heavy metal morfar (kommmer inom kort, finns även på glitter)
13. Röd
14: Curryprick (begränsad upplaga)
15. Al
16. Oense (kommer inom kort)
17. Mjölkchoklad
18. Solgul melange (begränsad upplaga)
19. Plommon (kommer inom kort)
20. Björk (finns även med glitter)
21. Grön II
22. Turkosvit mix (begränsad upplaga)
23. Silver (finns även med glitter)
24. Julefrid

fredag, december 23, 2016

Gummigris

Färgat en hel del den här veckan, så nu är webbutiken påfylld med nyfärgade sockgarner både med och utan silverglitter.
 Som till exempel Gummigris...
 ... och Otäcke Otto...
... och sist men inte minst, Botilda!

torsdag, november 17, 2016

Julen smyger på

Ja kanske lite tidigt men eftersom det kom rejält med snö redan nu i november så har jag drabbats av våldsam julstämning. Och redan nu i helgen så börjar julmarknadssäsongen för mig. Då står jag som vanligt på julmarknaden i Olofsfors bruk, Nordmaling, som ligger mellan Örnsköldsvik och Umeå. En jättemysig marknad i en fantastisk miljö.
Sedan tar jag marknadsledigt en helg och förbereder och peppar inför andra advent. Då blir det långresa för jag ska ända ner till Stockholm och stå på Skansens julmarknad! Det känns verkligen jättespännande. Har aldrig besökt den, bara sett bilder och hört berättelser så ska bli så roligt att prova.
Och så avslutar jag med Pilgatans julmarknad i Umeå 10 december. Pilgatan är känd för att ha många designers och kreatörer som visar upp sina alster och där brukar man kunna hitta lite annorlunda saker mot de andra julmarknaderna.
Eftersom jag kör hem från Skansen första måndagen i december (föredrar det mot att köra den långa vägen hem söndag kväll) så blir stickkaféet i december månad en måndag senare än vanligt, 12 december. Men istället kommer det bli så väl fika med julsmak som julklappsförsäljning med bland annat keramik från Märta Hedvall och julkort från Krylla.
Så hoppas vi ses!

lördag, november 12, 2016

Händer och har hänt

Har så mycket spännande på gång att jag knappt kommit ihåg att skriva här!
 Under hösten har jag hittat på massor, jag har varit på Handarbetets vänner och undervisat, jag har stått på Urkult, Syfestivalen och en del andra ställen och sålt, jag har haft kurser och träffar.


Och så har jag och AlpakkaAnna fortsatt vårt samarbete med mönster från henne och handfärgade garner från mig. I augusti lagom till skördetider släppte vi mönstret och garnerna till Morötter som är skördeinspirerade strumpor som stickas nedifrån och upp.


Och lagom till Syfestivalen och slutet av oktober släpptes mönstret Tula, som även det stickas från tån och upp, har ett strukturmönster och är alldeles perfekta för en härva av mitt handfärgade sockgarn. Tula är dessutom fotograferade av den alltid lika begåvade Kammebornia.

Mönstren finns att köpa digitalt i AlpakkaAnnas butik på Ravelry eller så kan man köpa papperskopia tillsammans med garnet eller enbart ett garnkit i min webbutik.

tisdag, september 27, 2016

Små stickstunder

Hur hinner du sticka allt? Ja jag är nog inte ensam att få frågan. För mig är svaret enkelt. Jag stickar. Och tar tillvara på de små stickstunderna.
En liten stund på morgonen innan jag måste sätta igång med jobb och andra sysslor. Bara en liten stund för att komma i rätt sinnesstämning.
En liten stund sittande på en köksstol medan jag väntar på att middagen ska bli klar.
En liten stund i bilen när det inte är jag som kör.
En lång stund framför tv:n på kvällen.
Det är just det som är det briljanta med stickning. Det krävs bara en liten stund, i alla fall för att jobba med en enkel stickning. Inte några stora maskiner eller mycket material och redskap som ska plockas fram, utan bara en stickning som ska lyftas upp för att sticka några maskor.

torsdag, september 22, 2016

Emblas mamma

Har länge, vilket innebär ett par år, funderat på att det har varit dags att sticka mig en till tröja eller kofta. Det har gått så långt att jag köpt mönster, lagt garn och stickor i påsar men har aldrig tagit mig för att börja.
 Men i slutet av augusti så hoppade jag på nåt jag inte provat förut, nämligen att vara provstickare! Det var norska Strikkezilla som sökte provstickare för en damvariant av hennes Emblatröja och jag hakade på. Hade länge tittat på de olika barnvarianterna och tunikan, men som sagt, inte kunnat bestämma mig.
 Jag stickade min i Smart från Sandnes garn. Dels för att jag tycker det är en jättehärlig kvalité att jobba med, dels för att jag har mycket av det garnet hemma. Och jag hade precis fått hem av de nya höstfärgerna och ville så gärna prova dem.
Smart är lite tjockare än det föreslagna garnet som är PT5, så det gick lite mer garn än det rekommenderade. Jag gick även upp ett halvt nummer till stickor 4,00mm för att få stickfastheten att stämma.
Och slutligen, obligatorisk fotografering i skogen med min syster som min fotograf. Kan sammanfatta med att den var en väldigt rolig stickning, snabb då det är ganska grova stickor, och mönstret är välskrivet. Jag stötte inte på några problem i den storlek jag stickade, så kan absolut rekommendera det till den som vill sticka sin första tröja.
Mönstret är inte släppt än men kommer förhoppningsvis under oktober. Ska göra mitt bästa för att hojta när det är släppt och kommer också ta hem det och några av Strikkezillas övriga mönster till webbutiken.

onsdag, juli 20, 2016

Små vantar

Det är som vanligt, jag stickar, stickar och stickar lite till. Mest vantar, med flerfärgsstickning. Jag verkar aldrig tröttna på att sticka såna vantar, började när jag var 15år och nu 20 år senare (hjälp!) så är det fortfarande lika roligt. Det går ju trots allt att variera sig oändligt när det gäller mönster och färger.
Jag ritar alla mina vantmönster själv. Jag började med det tidigt, då de färdiga mönster som fanns inte var så fina, hade för långa flotteringar eller inte satt som jag ville. Och idag känns att rita egna mönster som en nödvändighet då jag stickar för försäljning och då inte med gott samvete kan använda någon annans mönster.
Vantarna på bilden är min barnvante Tradition, som passar händer frän ca 1 år, lite beroende på fasonen på barnet, hur du stickar och vilket garn du valt. Jag stickar de flesta av mina vantar i Smart från Sandnes garn. Jag gillar kvalitén, den är skön att sticka med och finns i massor av fina färger. Tradition säljer jag även som mönster på Ravelry, du hittar det här.

måndag, juni 27, 2016

Sommaröppet

Ja idag regnar det, så sitter hemma och ägnar mig åt pappersarbete, spinna på några beställningar och inför min kommande sommarutställning i Granö. Och medan folk i min omgivning muttrar över att det ska vara regnigt den här veckan så småmyser jag. Regn och lite kyligare gör vädret så mycket lämpligare för att färga!
Precis som under tidigare somrar kommer jag skicka iväg ordrar som vanligt under hela sommaren. Ja vid några tillfällen kommer det kanske ta någon dag extra om vi gett oss ut på en utflykt eller två men det ska inte vara några anmärkningsvärda fördröjningar.
Och för dig som vill och har vägarna förbi, för semesterresa eller andra ärenden, så är du så välkommen att komma förbi och titta och handla i min ateljébutik! Den ligger i Brån 3 mil väster om Umeå. Jag är där och arbetar de flesta dagar men maila eller ring gärna innan så jag säkert är där.

tisdag, maj 24, 2016

Stickhelg på Runeåberg

Vissa helger går alldeles för fort och det här var definitivt en av dem!
I helgen var det nämligen äntligen dags för Stickhelg på Runeåberg, ett arrangemang jag planerat sedan i september. Ett stickläger som anordnades på mitt släktställe i den lilla byn Runeåberg i västra Ångermanland. En by som verkligen är en prick mitt ute i skogen, med bara två åretruntboende.
 Till min hjälp hade jag ett helt gäng garnslavar, min syster Ingalill (som tagit alla bilder och därför inte syns själv) min typ-kusin Sissel och Anna. Och mina föräldrar och ett gäng till. Tack alla för all hjälp!
 Vad gjorde vi då? Ja stickade givetvis. Och åt och fikade. Stickade lite till, ja och virkade och spann. Pratade, lite mer fika, garnlotteri och promenader.
Vädret var lite kyligt så vi satt mestadels inomhus även om det i alla fall var mestadels uppehåll.
 Och jag fick en kofta av Sissel! En Wiolakofta som hon stickat, i helt underbara färger och den passar perfekt. Vilken lyx att få en handstickad kofta av någon! Så nu har jag flyttat in i den och kommer ha den istället för en vanligt vår- och sommarjacka.
Och slutligen, hela gänget som var med. Tack allihopa för att ni ville komma, utan er hade det inte blivit den här underbara helgen!
Så nu hoppas jag kunna återupprepa det nästa år.

onsdag, april 27, 2016

Podd-dags!

Jag har blivit poddad! Jag har varit med i en podd! Ja hur man än säger det så blev jag för ca en månad sedan intervjuad av Julia Skott, som är en av skaparna för podden Rätt avigt, och för en och en halv vecka publicerades det.

Vi pratade om varför jag gör det jag gör, med garner, färgning, stickning och allt annat, glitter och namngivning av garner bland annat.

Du hittar information om avsnittet på Rätt avigs blogg och podavsnittet kan du ladda ner via den klient du har för podcasts.

tisdag, april 19, 2016

Volangsjal - nytt mönster

 För några år sedan frihandsstickade jag en volangsjal med garn jag vann på ett stickläger. Ända sedan dess har jag tänkt på att sticka en till volangsjal men den här gången med ett handspunnet garn som huvudgarnet.
 Och nu har jag äntligen gjort det! Jag använde en härva av mitt handspunna entrådiga sjalgarn, ca 100g/350m till huvuddelen av sjalen och ett nystan Sandnes silkmohair till volangen. Av silkmohairen gick det åt ungefär ett halvt nystan så kan funka om man har restgarner också. Jag stickade på stickor 4,00mm. Båda garnerna hittar du i min webbutik www.limmo-design.se
Och jag har även skrivit ner mönstret den här gången så det kan den som vill ladda ner gratis på Ravelry, följ länken här så hittar du mönstret.

tisdag, april 12, 2016

Rosa - vad har hänt?

Något märkligt har hänt med mig och färgen rosa. Jag har väl egentligen aldrig haft något emot rosa, det är en glad positiv färg. Innebörden och laddningen av rosa kan diskuteras i en rad olika sammanhang, jag är till exempel aktiv motståndare mot rosa och blå barnavdelningar i klädaffärer, inte minst då jag upptäckt hur de "blå" kläderna är större och hur min systerdotter om de själva får välja direkt tar dem, inte för färgens skull utan att de helt enkelt är bekvämare och ger mer utrymme för lek. Men det var inte det det här inlägget ska handla om.
 För som sagt, även om jag tycker rosa är en glad och trevlig färg som överlag ger en positiv känsla har jag aldrig upplevt mig själv som rosa. Jag är ingen man förknippar med kläder i rosa, rosa inredning eller något liknande. Helst inte ljusrosa färger.  När jag färgar slinker en hel del rosa med men mestadels i kraftigare toner.
Men, för ett par veckor sedan så tittade jag mig omkring och upptäckte till min förvåning att helt plötsligt har jag omgivit mig med en massa rosa föremål!
Jag köpte en ny telefon, och valde den i ljust rosa metallic, för det var den färg som gjorde mig gladast. Och en glad känsla är alltid något som bör följas.
Jag tittade på stickningen där hemma, en Crafthoose hat, årets Shetland wool week mössa. Och vad var den i för färg? Jo ljust rosa nyanser och grått. För det var de färger jag hade hemma som verkade finast när jag fick den plötsliga impulsen att börja sticka den.
Och för att toppa det hela så passade jag och min syster på att köpa lite ljusrosa ranunklar som vi använde som rekvisita när vi fotograferade i helgen.

Så vem vet, nästa gång du möter mig är jag kanske inte längre klädd i svart utan i ljusrosa.

lördag, april 02, 2016

Soppstickning och recept

 Idag har jag haft soppstickning i min atelje´. En trevlig tillställning där vi var ett gäng som träffades och stickade och spann, pratade om såväl seriösa och oseriösa saker. Till lunch bjöd jag på morotssoppa och däremellan på massor med kaffe och andra godsaker.
Receptet till morotssoppan jag serverade hittar du här http://www.paleoskafferiet.se/kramigt-het-morotssoppa-med-knaperstekt-bacon/

Och kakan på bilden, som är en kladdkaka med kanel, hittar du receptet till här http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/kanelkladdkaka/

Båda kan verkligen rekommenderas!

onsdag, mars 30, 2016

Så får man inte göra!

Det finns något jag tycker är väldigt tråkigt inom slöjden, eller hantverk om man föredrar det begreppet. Nämligen alla åsikter om vad man får och inte får göra, vad som är rätt och inte. En tro på att det finns en rätt metod, ett rätt förhållningssätt, och om man inte har det bör du omvändas.

Lägg sedan till att olika personer har olika tro på vad som är det rätta, och ja det blir riktiga konflikter. Det kan handla om material (syntet vs naturmaterial kan bli riktigt fula strider ibland) är det ok att slöjda av material som inte är inhemskt, ska man köpa redskap utomlands, det kanske kan gå att hitta nån i Sverige som tillverkar dem, är det verkligen att spinna på riktigt om du använder en modern spinnrock eller, ve och fasa, en elektrisk?

Olika diskussionsforum på nätet är en av de platser där det här ofta dyker upp. Vilket är förståeligt, när ett forum når en viss storlek ja då kommer det finnas människor av olika åsikter, med olika sätt att uttrycka sig och olika förkunskaper och föreställningar. Men jag har allt för ofta stött på dessa pekpinnar även i verkliga livet, på textila utbildningar, av personer inom hemslöjdsrörelsen som ska jobba för att bevara och utveckla slöjden och många fler. Där fokuset blir att klanka ner på det som är fel Ett exempel är "Men spinner du bara inte av svensk ull? När det finns så mycket fin svensk ull som inte tas tillvara!". Detta när jag precis berättat att jag sedan flera år handspinner professionellt, med fibrer från såväl Sverige som resten av världen, och dessutom håller kurser och workshops som inneburit att flera hundra fler fått lära sig tekniken.

Till detta kommer frågan om att utföra ett hantverk rätt, använda rätt redskap och göra rätt saker av det. Är det ok att göra något slarvigt men göra det ändå?

Glädje, nyfikenhet, kunskap, i den ordningen tror jag är det viktigaste. För oavsett vilken hantverksteknik du tittar på, finns de två första, glädje och nyfikenhet, kommer den tredje. För om du inte känner glädje och nyfikenhet inför ditt skapande, varför ska du då fortsätta för att uppnå en högre kunskapsnivå och en större skicklighet? Skicklighet är dessutom något som kan kräva en helt egen diskussion.

Jag är för att ha en grundlig kunskap om en hantverksteknik. Den typ av kunskap som sitter i benmärgen, den som kräver timme efter timme efter timme av repetition att uppnå, där både teori och praktik finns och en intuition för hur man ska göra för att få det önskade resultatet. Men det är inget jag har rätt att pracka på någon att de måste ha. Dela med mig av min egen kunskap, ja, men inte sätta krav på hur någon måste göra utan erbjuda flera olika alternativ.


Ett utmärkt blogginlägg utifrån stickningsperspektiv hittar du här http://blog.ancientartsfibre.com/2016/03/29/behind-the-brain-of-barb-the-absolute-best-and-correct-way-to-knit/ där en van kursledare berättar hur hon förhåller sig till rätt och fel inom stickningen. Eller snarare hur det inte finns något rätt eller fel, bara vad som fungerar för dig som person.

tisdag, februari 16, 2016

Packardagar


Ingen i min omgivning har kunnat undgå det, det är nämligen dags för mässa igen! Två gånger om året kör jag hela vägen ner till Älvsjö och stockholmsmässan för att ha monter och sälja på Syfestivalen. Helgen i sig är alltid intensiv. Långa dagar, hög ljudnivå och tack och lov hotell nära där jag kan kollapsa på kvällen. Men så roligt!
Det som inte syns annat än på bloggen och mitt instagramkonto är alla förberedelser. Jag börjar ofta så smått redan några månader innan med att färga och lägga undan, beställa hem varor och planera. Ska jag göra något annorlunda? Är det något jag ska ha med mer av? Vad ska jag ha för nyheter?

Men nu är jag återigen i det stadium då det är dags att packa. Idag har jag packat ner så gott som hela mitt lager i kartonger, så imorgon ska jag hämta släpvagnen jag hyrt, packa den och börja köra. Med en mellanlandning hos mina föräldrar blir vägen lite kortare.

söndag, januari 31, 2016

Stick-LAN i Sävar

Igår var det äntligen dags för Stick-Lan i Sävar! Ett stick-LAN är nästan som ett lan med datorer, ända skillnaden är att vi istället stickade så länge vi bara orkade. Eftersom jag är en kvällstrött person höll jag bara ut till strax före åtta men misstänker en del var där betydligt längre.
Arrangörer var oss i föreningen Stick-Arr.
 Jag hade med mig lite garner och tillbehör ur butiken.

 Vi hade massor med snälla sponsorer som skänkt priser till vårt lotteri. Det var allt ifrån garner, tillbehör och böcker till mönster.
 Givetvis hann jag sticka en del. Och dricka massor med kaffe! Det fanns även fika och en jättegod caterad buffé som vi alla åt till middag.
Ja och så lite mer garn förstås! Är så förtjust i alla nyanserna av spindrift, skulle kunna stå framför hyllan och klappa och möblera om bland nystanen hela dagen.

Förresten, jag funderar på att skriva lite om hur man bär sig åt när man arrangerar sådana här saker, skulle ni som läser tycka det var intressant?

torsdag, januari 14, 2016

Dagens planer

Trevliga planer idag! Först en sväng till ateljén för lite plock och fix där. Allt tar sin tid, plocka beställningar, hålla ordning och allt sådant. Måste nog skriva ett inlägg längre fram där jag beskriver vad jag gör, det är ju så mycket som inte syns och hörs men tar upp mycket tid.
Efter det sätter jag mig i bilen och kör söderut hem till mamma och pappa. Och min syster och mina numera två systerdöttrar givetvis. Den yngsta är bara en och en halv vecka gammal nu, men måste väl i egenskap av storasyster lära den äldsta alla knep och trick med att vara en storasyster.
Sedan ska jag varpa några vävar åt  mig. Har aldrig skaffat mig en egen varpa nämligen. Har inte känt att jag haft utrymmet helt enkelt. Det finns ganska små varpställningar visserligen men jag har alltid varit van att jobba med stora. Och eftersom mamma har en stor som hon alltid har framme och jag tyvärr inte hunnit väva så mycket som jag önskat senaste åren har det räckt gott. Men förhoppningsvis ska jag hinna lite extra vävning under våren.

tisdag, januari 12, 2016

Vävdrömmar

Ibland drabbas jag av en plötslig längtan efter att jobba med en särskild teknik eller ett särskilt material. Det kan nästan bli maniskt, det ligger där och gnager i bakhuvudet ända tills jag får möjlighet att göra det eller prova på.
Just nu har jag drabbats. En fundering som funnits ett tag har blommat ut i ett regelrätt begär. Nämligen efter att väva tunna vävar i lin. Handdukar, dräll eller disktrasor. Såna där lite besvärligare vävar, där varje tråd kräver lite gullande och eftertanke istället för som i den betydligt rustikare mattväv som sitter i vävstolen just nu.
Och lyckligtvis och föga överraskande så har jag en hel del lingarner i gömmorna, antagligen är det vad som lockat fram begäret. Tjocka tvåtrådiga, tunna entrådiga, blekta, oblekta, färgade, handspunna för länge länge sedan av någon kvinna som jag aldrig känt.
Så till helgen när jag åker till mamma och pappa ska det varpas! Tror att det åtminstone ska bli en liten kort disktraseväv.