tisdag, juli 19, 2011

Russian braid - flätskarvning av garn

Snubblade för någon vecka sedan över en för mig ny metod att skarva ihop som kallas för russian braid. En flätskarvning som gör att man inte behöver fästa några trådar efteråt! Och vem tackar nej till det?
Jag har använt den här skarvningen för att göra magic balls, eller helt enkelt restgarnsnystan där färgerna får komma lite som de vill till min kärringsjal. Ibland är det skönt att bara släppa kontrollen och bli riktigt vansinnig när det gäller färgkombinationerna.
Men så här gör jag en flätskarvning:
Först, givetvis två trådändar. Här i olika färger bara för att göra det tydligare.
Dela den ena trådänden i två delar, låt den andra vara hel. Detta för att du ska kunna göra en 3-fläta. Lägg trådarna omlott och låt lite av det odelade garnet gå omlott med den odelade biten av det delade garnet.
Sedan är det dags att fläta, tills du flätat ihop trådarna helt. Jag brukar hålla fast änden där garnerna möts i munnen bara för att få ett motstånd, men hur man löser det är givetvis en smaksak. Du kan avsluta med att putsa bort de små trådändar som blir eller låta de vara kvar. Jag brukar låta de vara kvar, det är ingen större ansträngning att putsa bort de ur stickningen sen.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för tipset. Det måste jag testa.

Anna-Karin sa...

Bra tips för garn som inte går att filta ihop som ull och lin. Jag har funderat på hur jag ska göra med såna typer av garn. Fästa trådar är varken kul eller snyggt.

MaLaria sa...

Tack snälla för din mycket lättförståeliga förklaring. Ska absolut prova detta vid nästa skarvning.

Gerda-Thyra sa...

Åh, så bra... att jag inte har tänkt på det här, för det är ju egentligen fullständigt logiskt!
Tack så jättemycket för tipset!