onsdag, april 13, 2011

Ulltvätt - så gör jag det

Tänk vilka underverk tvätt kan göra! Fast jag numera har hunnit att tvätta väldigt mycket ull slutar jag aldrig att fascineras av vilken omvandling som sker under tvätten. Inte bara blir ullen ren, utan den kan helt ändra karaktär. Från att bestå från spensliga, hoptovade lockar till att få helt annan färg och bli en fluffig, luftig underbarhet.Om man väljer att tvätta ullen eller inte före det är dags att spinna är dels en smaksak, och dels en fråga om hur länge ullen ska förvaras. Om den ska förvaras längre än 6-12 månader bör den tvättas annars börjar den brytas ned av smutsen och det blir större risk att den drar till sig skadedjur. Sedan kan det ju ibland vara trevligare att jobba med en ren ull, det är ju inte säkert att alla i familjen uppskattar lukten av får.

Det finns många olika skolor och åsikter om hur man tvättar råull. Allt ifrån knappt ljummet vatten till fermentering. Jag gör så här:
- Grovsortera ullen. Det vill säga ta bort fårbajs, bitar som är kraftigt nedsmutsat och stora bitar av växtmaterial. Finsorterar gör jag alltid efteråt när jag tesar eller kardar ullen.
- Fyll diskho (eller i mitt fall den något större hon i tvättstugan) med det hetaste vattnet du får ur kranen. Droppa i några droppar diskmedel, schampo, tvål eller liknande.
- Lägg i en lagom dos ull. Rör om lite lagom så ullen cirkulerar, men var försiktig om det är en sån kvalité som gärna tovar sig.
- Byt vatten tills ullen är tillräckligt ren för din smak. Jag brukar sällan tvätta så att den är perfekt ren, jag tvättar ändå det färdiga garnet sen. Jag vill inte heller tvätta ur allt lanolin.
-Tappa ur allt vatten ur hon och krama ur ullen allt du kan. Jag brukar centrifugera den, de flesta tvättmaskiner brukar ha ett separat centrifugprogram. Men gör man det i tvättmaskinen behöver du nog rengöra den sen, det brukar fastna en del fibrer. Fördelen med att centrifugera ullen är att det kommer att torka mycket snabbare och då kan du ställa torkstället var som helst eftersom det inte kommer att droppa vatten från ullen.
- Bred ut ullen på luftigt ställe, torkställ, galler eller liknande och sätt dig och vänta på att den ska torka. Nu börjar det ju äntligen vara väder så att det går att ställa ut torkställ, vilket är det bästa både för att slippa ha ull stående överallt och för att den luktar så mycket godare efteråt.
För övrigt är jag evigt tacksam att vi har en egen tvättstuga när jag pysslar med ullhantering. För även om den är liten så är det så skönt att inte behöva drälla med den smutsiga ullen på diskbänken.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Det var snabbt jobbat! Hoppas ullen kommer till användning nu :)

Lillemor sa...

Lika bra att göra det på en gång, annars blir det så gärna liggande!
Vill du att jag gör nåt kardflor av ullen åt dig? Vill du i så fall ha de naturella eller med färginblandning?

Saras pyssel sa...

Tack för tipsen, det ska jag prova. :-)