tisdag, oktober 26, 2010

Ullresor

Årstiden har kommit då alla får ska klippas. Då jag inte har några egna av den varan blir det istället att köpa ull från de som har tid, möjlighet och intresse av att hålla får. Därav behovet av ullresor.
Säsongens första ullresa var i fredags. Min ännu ulltokigare kompis ringde och föreslog att vi skulle åka upp till Lövånger för att titta på ullen från en besättning där. Givetvis, och speciellt som att det skulle komma snö på lördagen.
Upp och iväg! Över krokiga vägar och backar genade vi rakt över skogen. Kom fram, till berg av underbar finull som vi blev tvungna att packa medan det började snöa allt kraftigare och blev mörkt. Släpvagnen packades full med ull som betalades och sedan gav vi oss i ett något saktare mak hemåt.
Kom ner till Ånäset, stannade till vid en mack för att kolla till släpet. Konstaterade att ullsäckar saknades samtidigt som en kvinna som kört bakom oss påpekade att vi hade tappat något. Det snöade nu ännu mera.
Vända om, krypköra upp till avfarten in till gården där vi köpt ullen. Nästan ingen sikt. Ser en hög med säckar bredvid vägen. Vänder, parkerar mitt emot ullsäckarna, springer över E4an i snöoväder och mörker och hämtar säckarna.
Sedan lasta om, inköpa spännband och spänna över lasset, och krypköra den kringelikrokiga vägen förbi Botsmark ända tillbaka till Vännäs. Tog betydligt längre tid än vad vi ursprungligen hade beräknat.
Men, nu är i alla fall lite ull säkrad! Idag åker vi ut på ulläventyr igen, denna gång ner till Uppsalatrakten. En Dalapälsbagge ska levereras till en ny ägare och allmogefårull köpas in. Håll tummarna att vi slipper snöoväder och borttappad ull den här gången!

4 kommentarer:

Ingalill sa...

Det blev ju en minnesvärd resa iaf! Lite som med alla mina däck-resor...
Hoppas det går bättre för er på uppsala-turen iaf!

Kamfjord sa...

"Uppsala"? Borde det kanske kallas "Ullsala" nu när du ska dit :P

MADE BY K sa...

Håller tummarna för din uppsalaresa....och ser med spänning fram emot det som kommer skapas av denna ull!!

Petra sa...

Å så stannade ni inte till hos oss och fikade i Botsmark. Nästa gång..?!? Mitt emot affären...