onsdag, januari 29, 2014

Regnbågsfebruari - stickning och politik

Stickning och politik, jo det har följts åt ett bra tag. Många har fått upp ögonen för hur stickning kan användas som ett politiskt inslag först senaste åren men textilt hantverk i politisk debatt är ingenting nytt. Är textilt arbete förslösad kvinnokraft eller ett medel att uttrycka åsikter? I bland annat 70-talets hönsestrikk utmanades sticktraditionerna och färger och mönster blandades även med politiska motiv.

På Ravelry finns just nu grupper och event inför kommande OS. Märker där en tydlig kulturell skillnad, här i Sverige anses det som självklart att ta ställning mot en rysk stat som återinför en sträng lagstiftning och förföljer HBTQ-personer och även visar tendenser att inskränka på kvinnors frihet och rättigheter. Men i amerikanska forum, ja där står det ibland till och med i gruppreglerna att regnbågsfärger inte får användas exempelvis i den personliga avataren. Så annorlunda det kan vara!

Ann Myhre, med pinner, utlyser nu februari månad som regnbågsmånaden för alla som stickar. Våga sticka i regnbågens färger och gör en markering för ett öppet samhälle där alla accepteras inte minst då detta är extra aktuellt nu i och med OS i Sotji. Jag börjar redan nu med en bild på den Dreambird min mamma stickade av mitt handfärgade garn i somras.

2 kommentarer:

Pinneguri sa...

Tusen takk for at du sprer dette. Jeg visste faktisk ikke om det, at man ikke skulle bruke regnbuefargene i avataren på Ravelry *sjokkert* Det er jo facebook-tendenser, det?

Lillemor Elfgren sa...

Pinneguri: jo det var något som diksuterades vilt i OS-gruppen. Tror de till slut tog bort den regeln.