söndag, december 23, 2012

Julero och eldfängda vantar

Har landat hos föräldrarna och tar det mest lugnt nu. Hjälpt till och påtat lite med skinka och revbensspjäll. Tittat på massor med miniatyrkläder mamma och pappa sparat sedan vi var små och hjälpt syster att plocka ut det som kommer passa till hennes lilla knytt som föds i maj. Misstänker därför att det kommer bli mer än en stickning i storlek minimänniska framöver.

Lite sticktid blir det givetvis också. Känner en annan ro nu när det inte är några fler julklappar eller beställningar som behövs stickas helst i förrgår, så nu i helgerna ska det förhoppningsvis bli lite experiment och materiallek.
Först ut busenkla basvantar stickade av det senast färgade garnet. Det entrådiga lite tjockare ullgarnet jag kallar Urd, färgat i gult och rödorange. Går åt ca 30g för en vante så det behövs två härvor, men då blir det kvar till ett par små barnvantar också. Gillar verkligen hur det gula går i en spiral runt hela vanten, helt av sig själv!

Så här lätt stickar du dem:
Lägg upp 40m och fördela på strumpstickor 3,5mm. Sticka resår 2rm, 2am i ca 7cm. Sticka sedan slätstickning i ca 7cm.
För tummen tar du en garnstump i avvikande färg och stickar 8m på. Lyft sedan tillbaka dessa maskor på stickan och fortsätta sticka som vanligt. Jag stickade ungefär 11cm från tummen tills det blev dags att ta ihop.
Jag avmaskar så här: första stickan, sticka 1rm, lyft 1m, sticka 1rm och lyft den lyfta maskan över den stickade(överdragshoptagning). Sticka resten av stickan. Sticka 2, sticka tills 3m återstår, ta ihop 2m till 1, sticka den sista. Sticka 3 ihoptagning som sticka 1, sticka 4 som sticka 2.
Jag tycker om att göra den här ihoptagningen för då får vanten verkligen en vantform med en tydlig vänster- och högervante. Men den som vill kan givetvis sticka ihop de två första maskorna i början av varje sticka, då  behöver man inte heller bekymra sig om att komma ihåg att sätta en tumme till höger och en till vänster.
För tummen plocka upp maskorna som sitter på garnet (8 uppe och 8 nere, totalt 16m) plus 1m i varje sida så du får 18m. Fördela på 4 strumpstickor och sticka sen tummen, ca 7cm eller så lång du behöver innan du tar ihop likadant som i toppen på vanten.
Garnet jag stickat de här i kan upplevas som lite strävt, ungefär som lovikkagarn. Så man kan med fördel först tvätta upp vantarna i ljummet vatten (en droppe hårbalsam eller två i badet skadar aldrig) och sedan när de torkat rugga lite lätt både in- och utvändigt med hundborste.
Inte så tjocka, men passar bra som innervante, vilket behövs idag då det är riktigt kallt!
Ha nu en riktigt trevlig jul, det ska då jag ha! Jag ska sticka, titta på tv, mumsa på köttbullar och prinskorv och öppna julklappar som förhoppningsvis kanske innehåller något ulligt.

2 kommentarer:

Huset på kullen sa...

Vilken mysig färg kanon läckra.Önskar dig en mysig God Jul med dina nära o kära kram Beijan

Lillemor Elfgren sa...

Tack! Trevlig helg till dig också!