tisdag, mars 15, 2011

Stickergonomi - redskapen

på alla stickrelaterade forum jag deltar i kommer förr eller senare frågan hur gör ni andra för att inte kroppen ska ta stryk av all stickning?
Själv har jag ju under en lång tid stickat mer än de allra flesta, det är inte ovanligt att jag ägnar dagar nästan helt och hållet åt det. Och jag har lyckats hitta en balans med olika åtgärder som gör att min kropp tolererar dessa aktiviteter utan att bestraffa mig med smärta. Så, tänkte äntligen ta itu med att dela med mig av mina knep!
Vi börjar med redskapen.
Jag har bannlyst alla mina jumperstickor. Om jag någonsin använder långa raka stickor är det i yttersta nödfall och inte för några större arbeten. Jumperstickor gör att du behöver använda väldigt stora rörelser när du stickar, vilket sliter på armar och axlar. Det är väl knappast någon slump att så fort jag använder jumperstickor får jag värk ända upp till armbågarna.
Istället använder jag enbart strumpstickor eller för större projekt så stickar jag fram och tillbaka på rundsticka. Med en rundsticka behöver jag inte göra större rörelser än med strumpstickor, vilket både mina händer, armar och axlar tackar för. Stickorna på bilden är Knitpros symphonie wood, ett stickmärke jag i det närmaste tillber. Det är stickor av trälaminat, väldigt lätta, blanka och fina och spetsiga vilket gör det lätt att plocka maskorna i mönster. Innan stickade jag på vanliga Pony-strumpstickor från ICA, vilka absolut är gott nog. Jag trodde att allt ståhej kring olika märken på stickor mest var uttryck för stickning som materialsport. Men efter att ha provat Knitpros stickor var jag tvungen att erkänna att det är skillnad. De är dessutom lite lättare än metallstickor vilket ytterligare minskar påfrestningen på kroppen.
Och slutligen ett av mina senaste inköp, Kollage square needles. Detta är ett amerikanskt märke på strumpstickor och såvitt jag vet de enda strumpstickor i världen som är fyrkantiga. I marknadsföringen nämns argument som att många som har problem med värk i händerna upplever dessa stickor som en stor avlastning.
Eftersom jag inte har värkande händer kan jag inte uttala mig om just det. Men jag har provstickat dem och kan konstatera att de är väldigt sköna att sticka med, och den fyrkantiga formen gör att de ligger bra och stadigt i händerna.

12 kommentarer:

dessi9 sa...

Kan bara bekräfta det du skriver om Kni pro. De avlastar väldigt bra och även jag stickar allt jag kan på rundstickor. Prövade jumperstickor för en vecka sedan och direkt kom värken i axlar.
Däremot har jag inte prövat fyrkantiga strumpstickor, men jag är väldigt sugen. Det ser intressant ut. Har du testat dem både i vantar och sockar? Påverkar fyrkantigheten resultatets jämnhet?

mamma sa...

Stickning ar en hel vetenskap

Lillemor sa...

Dessi: har förstått det som att man ofta kan gå upp en kvarts nummer med de fyrkantiga för att få samma stickfasthet. Håller på att experimentera just nu.

Loppans pyssel sa...

Jag använder jumperstickor men inte till stora tunga arbeten. Jag gillar Knit Pros stickor. Det enda som irriterar mig är att vissa tippar till rundstickorna rallar lös medan man stickar. Har ni några bra tips för att slippa det?

Hippyhoppan sa...

Tack för tipset om fyrkantiga stickor! Ska testas! Har mina jumperstickor i en vas i fönstret. Ganska snyggt!

Lillemor sa...

Loppan: inte annat än att använda de medföljande verktygen och se till att skruva åt riktigt ordentligt.

Loppans pyssel sa...

Problemet är att det inte är något som helst problem att skruva fast vissa tippar helt i botten UTAN att använda verktyget. Jag har också tippar där jag får använda verktyget plus en tång för att få den i botten.

Kristina sa...

Det där med 4-kantiga stickor låter spännande! Vart köper man såna i sverige?

Maria Lindberg sa...

Vad spännande med 4-kantiga stickor, iallafall för sticknördar ;) Har du beställt dina från utlandet?
Tack för att du bloggar så bra!

Medea sa...

Visst är rundstickor och strumpstickor bäst i arbetsmiljösynpunkt. Jag har aldrig ont i axlarna trots att ständigt stickar. Spännande med fyrkantiga stickor.

Iwona sa...

Fyrkantiga stickor? Spännande.

dessi9 sa...

Var köpte du dina fyrkantiga stickor? Skickade du efter från USA, eller finns det någon importör? Jag ska försöka få tag i mina vanligaste storlekar och testa lite tänkte jag. Spänner ibland händerna/fingrarna lite mycket, speciellt nu när jag tränar på tvåändsstickning.