måndag, juli 22, 2013

Återbruk

Ett av de fynd jag hittade i garderoberna när vi storstädade för ett tag sen var en kasse full med massor med tyger. Det var kanske inte så förvånande i sig, då jag har ganska många kassar med tyger men just den här hade jag glömt bort. Och den visade sig vara en riktig pärla då jag började plocka i tygerna med bland annat det här söta barntyget med får och lekande barn. Så igår hade jag äntligen tiden att ställa mig och stryka alla tyger och sedan klippa ut för att sy returkassar av dem.
Så fram med strykbräda, strykjärn, sax och mönster. Men till min förskräckelse så vägrade mitt fina gröna strykjärn bli varmt. Så nu har det fått gå i graven efter lång och trogen tjänst.
Men inte för inte så var det återbrukssöndag. Och någonstans i gömmorna hade Lars stuvat undan ett gammalt 80-tals strykjärn (jag misstänker att det var ytterst lite använt). Så dagen var räddad!
När jag ändå var i återbrukstankarna började jag se mig omkring. Begagnat strykjärn. Strykbrädan jag använder tillhörde min mormor och troligen från 50- eller 60-talet. När det skulle delas efter henne och morfar fick jag ta reda på det, ingen av mammas syskon var intresserade. Och det är mycket mindre och smalare än moderna strykbord så det passade perfekt i mitt lilla studentrum på 20kvadrat.
De flesta av våra möbler är ärvda eller i vissa fall köpta begagnade. Till viss del har det varit snålhet(eller kanske man ska kalla det ekonomiskt tänkande?) men det känns bra i maggropen. För varför ska jag köpa ett nytt köksbord när vårt gamla med anor från 50-talet fungerar alldeles utmärkt? Vi har målat om det en vända, just nu är färgen lite bortskavd så istället har det fått en ny vaxduk.
Jag håller på att blir en allt sämre konsument. På det sättet att jag inte konsumerar så mycket nya prylar, helst inte sådant som mest bara är dekoration och tar plats eller är billigt och snabbt går sönder. Vi köper ytterst sällan nya möbler och liknande till lägenheten, även om vi nu i sommar har investerat i nya sängar för att säkra god sömn. Jag tycker om att spara och gneta tills jag fått ihop tillräckligt mycket och då äntligen kan köpa det efterlängtade. Jag finner det ytterst tillfredställande att kunna investera i bra arbetsredskap för mitt textila skapande. Men jag blandar gärna dessa nyinköp friskt med strykbrädor från 50-talet, min mormors gamla kökssax och en vävstol köpt begagnad.
Angående returkassarna som var upprinnelsen till hela det här inlägget så återkommer jag. De är nu tillklippta så nu ska här plockas fram symaskiner och sys.

Yesterday I finally took out one of my large bags of fabric from the closet and to my delight I found lots and lots of really nive old fabrics in it. So they are now cut to what will be recycled bags. And all reusing of old materials got me thinking about my consuming habits. I am becoming a badder consumer for every day. Bad in that sense that I enjoy less and less buying things. A lot in our apartment is used. Our kitchen table, our couch, even our microwave! I still find satisfaction in saving until I can buy really good tools for my textile craft, but I don´t mind mixing it with my grandmother´s old ironing board from the 1950´s an old iron from the 80´s (my 12 year old one broke down yesterday, luckily Lars had an old one!).
i will return to the sewing of the bags. At least they are all cut out now.

1 kommentar:

Cecilia N sa...

Vi har en liknande heminredning. Sängarna är inköpta obegagnade, 1987 ... Läge att återinvestera där.
De flesta bokhyllor och lampor är också nyproducerade vid inköpstillfället.

Men annars är det mesta återbruk. Är också förfärligt dålig på att konsumera.

Tyget var rart.