lördag, januari 19, 2008

Det nära förhållandet mellan textil och papper

Ja, det finns ett sådant. Eller åtminstone så har jag ett till de båda materialgrupperna.
Som det kanske går att förstå av min blogg så är min grund i det textila, och då kanske främst stickning även om jag har hållt på med lite av varje från mönsterkonstruktion till knyppling. Men stickning och även vävning är det jag fastnat med för och hållt på mest med, inte minst då stickningen är så pass mobil och anpassningsbar.
Men jag kan inte låta bli att dras till trenden med papperspyssel som kommit till Sverige med scrapbooking och kortmakeri. Just termen pyssel är egentligen en hatkärlek för mig. Den drar tankarna till vad barn för på dagis och kan fungera i det närmaste nedvärderande mot en hobby/hantverk som likaväl kan kräva stor teknisk kunskap och känsla för färg, material och komposition. Men jag kan inte komma på nån bättre allmänt gångbar term så pyssel får det bli.
Kanske är det just termen pyssel som ibland nästan får mig att skämmas för att att jag tycker det kan vara så otroligt roligt att arbeta med just papper.
Det känns kravlöst, då mycket av mitt textila skapande kan vara inriktat på att det ska bli en produkt som någon ska vara intresserad av att betala för. Mängden av mönster och färger på papper är outsinlig, liksom stämpelmotiv, färger och tekniker. Det är relativt enkelt, inget kladd och klet som vid ex. färgning, inga symaskiner eller vävstolar.

När jag läste på textillärarprogrammet för länge, länge sedan (hmm, det var väl 5-6år sen nu, kanske inte så hemskt länge sen även om det känns så), så hade jag en lärare som undervisade i färgning, färglära och liknande. En av de saker som jag kommer ihåg från hennes lektioner är att hon faktiskt talade om förhållandet mellan textil och papper. Och hur textilt arbetet med papper faktiskt kan vara. Hon menade delvis vid tillverkningen av eget papper, med fibrer, struktur och liknande. Men då jag förtjust fastnat vid papperspysslandet har jag insett hur rätt hon faktiskt hade. I mycket kan skapandet av exempelvis ett kort likna det man gör när man till exempel syr ett lapptäcke. Bland mängder av färger och mönster väljer man ut den, ibland otippade, kombination som tillsammans skapar en harmonisk helhet.

Jag har kommit fram till att för mig så är det nog viktigt att få den blandningen. Papperet kommer aldrig att överta den roll som garn och tyg har, men det bidrar till att hålla mitt sinne öppet för nya idéer och intryck och förhindra rutin och tristess.
Jag vet inte, kanske jag bara svamlar. Vet inte hur många som faktiskt läser det jag skriver, men om du gör det, kanske du har någon åsikt? Om olika pyssel/hantverks status? Huruvida den textila känslan kan infinna sig vid arbete med papper?

2 kommentarer:

Yvonne sa...

Jeg har lest det du skriver - jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår hva du mener, men papir kan være veldig spennende og minst like utfordrende å jobbe med som tekstil. Jeg har lagd mitt eget papir, men jeg har også vært i butikker som selger 100vis av forskjellige papir med like mange strukturer og mønstre etc. Å skape noe av papir er også utrolig flott - tenk ulike papirbrett (Japanske) og papirklipp (helt fantastisk), kort. Jeg synes du skal være stolt av det du gjør og nedlegger tid på.

Yvonne
www.fjellvang.no/quilt

ewa-christine sa...

Men tänk jag förstår vad du säger. Det glädjer mig att "ni unga" också har en så god insikt. Det känns gott inför framtiden.
Våga tyck inom det textila området och våga gå utanför dina säkra gränser. Lycka till
Ewa-Christine