torsdag, oktober 25, 2007

Inspirationsbesök på museum

Ja jag erkänner jag är lite av ett museifreak. Eller, det beror på.
Egentligen är jag inte så förtjust av att gå och se utställningar, de är ofta lite för tillrättalagda för min smak, även om det har blivit mycket roligare nu efter jag läst museologi och lärt mig se nya dimensioner i dem. Men allt bakom däremot! Det är egentligen arbetet bakom utställningarna, i de delar av museet som en vanlig besökare inte får se som alltid fascinerat mig och som gör att jag därför tar varje chans att jobba på museum som jag får.

Men nog om mitt personliga förhållande till museer. Härmed ska jag propagera för ett vidare utnyttjande av museer än enbart gå och titta på utställningar!

Mitt intryck är ofta att man i regel(detta gäller för det mesta mig med) är alldeles för *feg, okunnig, oinsatt vad vet jag, välj själv* för att faktiskt utnyttja museer som den otroliga resurs de är!

Så, duktig som jag var så stämde jag faktiskt träff med den ansvariga för textilsamlingen vid Västerbottens museum igår. Mitt huvudmål var att se vad för mönsterstickat som finns i deras samlingar för att kunna göra någon rekonstruktion av detta. Det fanns inget mönsterstickat! Men däremot en hel del annat spännande...

Förhoppningsvis ska jag hinna(ta mig för?) inom en snar framtid att göra något som är inspirerat av de textilier jag tittade på. I väntan på detta bjuder jag på lite bilder.

Ett exempel på ett välordnat och mycket intressant textilmagasin.
Duk med vitbroderier. Livet är ju faktiskt så mycket mer än stickningar!
Ytterligare ett ostickat men ytterst inspirerande föremål. Rock med dekorationer bestående av fastsytt band.
Slutligen ett vävprov. Den här har en mycket stor stickpotential!

Alla dessa föremål som jag visat bilder på finns i samlingarna hos Västerbottens museum.

1 kommentar:

Pia sa...

Jag gillar också museibesök, det är så häftigt att känna historiens vingslag!